Vervang uw auto van de zaak in 2016…of juist nog niet
Geplaatst op 9 maart 2016
- Overweegt u om te gaan rijden in een auto van de zaak of rijdt u al in een auto van de zaak?
- Gebruikt u die auto ook voor privéritten?
- Wilt u geen hoge bijtelling voor het privégebruik van uw auto van de zaak?
Heeft u alle vragen met ‘ja’ beantwoord? Het kan dan verstandig zijn om nog dit jaar een auto van de zaak aan te schaffen of uw huidige te vervangen. Volgend jaar worden namelijk de bijtellingspercentages voor het privégebruik van de (zeer) zuinige auto van de zaak zeer waarschijnlijk verder verhoogd.
Auto aanschaffen
Schaft u dit jaar voor het eerst een nul-emissieauto of een (zeer) zuinige auto van de zaak aan, dan kunt u nog 60 maanden profiteren van de huidige bijtelling van 4%, 15% of 21%, afhankelijk van de CO2-uitstoot van uw auto.
Auto vervangen of niet
Als u nu al in een nul-emissieauto of een (zeer) zuinige auto van de zaak rijdt, dan is vervanging dit jaar meestal niet verstandig. De bijtelling wegens privégebruik van uw auto van de zaak die u nu heeft, bedraagt 0%, 4%, 7%, 14% of 20%, afhankelijk van de CO2-uitstoot van uw auto. Vervangt u deze auto in 2016, dan krijgt u in de meeste gevallen te maken met een hogere bijtelling dan u nu heeft, tenzij u overgaat van een (zeer) zuinige auto naar een nul-emissieauto.
Loopt het (lease)contract van uw huidige auto echter bijna af, dan kan vervanging in 2016 van uw huidige (lease)auto wel zinvol zijn.
Rijdt u in een auto van de zaak met een bijtelling wegens privégebruik van 25% en wilt u geen zuinige auto rijden, dan kunt u beter even wachten met het vervangen van uw auto. Als u de auto namelijk nu vervangt, dan blijft de bijtelling van 25% vanaf de 1e tenaamstelling gelden voor de resterende 60 maanden. Vervangt u de auto echter na 1 januari 2017, dan bedraagt de bijtelling 22%.
Wilt u weten hoeveel belastingbesparing het wel of juist niet vervangen van uw auto van de zaak u oplevert? Leg dan uw concrete situatie aan ons voor. We rekenen het graag voor u uit.
Meer weten?
Neem vrijblijvend contact op met Acfis.
Eindoordeel Hoge Raad over 150-kmgrens in 30%-regeling » « Wettelijke bedenktijd na beëindiging met wederzijds...