Vermelding "huisartsenprakijk" geen reclame

Geplaatst op 2 maart 2012

De Gemeentewet geeft gemeenten de bevoegdheid om een reclamebelasting in te voeren. Dat is een heffing voor de aanwezigheid van openbare aankondigingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Een openbare aankondiging is in dit verband een tot het publiek gerichte mededeling, die bedoeld is om de belangstelling van het publiek te trekken voor wat wordt aangekondigd.
 
Een gemeentelijke heffingsambtenaar legde een aanslag reclamebelasting op die betrekking had op een bord waarop de tekst Huisartsenpraktijk stond, met daaronder de namen van de huisartsen. Het bord was wel zichtbaar maar niet leesbaar vanaf de openbare weg. Alleen het huisnummer was leesbaar vanaf de openbare weg.
Volgens Hof Amsterdam verschilde het bord in zoverre niet van de normale nummeraanduiding op de gevel van een gebouw. Het bord was niet voorzien van symbolen of kleuren om de aandacht van het publiek te trekken. Het hof vond dat het bord niet kon worden aangemerkt als een aankondiging die erop gericht was de aandacht van het publiek op de openbare weg te trekken. Dat betekende dat de aanslag ten onrechte was opgelegd.
Hof Den Bosch merkte onlangs een oude aanduiding op de gevel van een bedrijfspand wel aan als reclame-uiting.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op met Acfis.

Acfis Business Centrum RSS Feed LinkedIn
Algemene Voorwaarden. Klachtenprocedure. Privacyverklaring. Cookieverklaring.
Webdesign door Michel Kusters