Ondernemers: Check en wijzig je gegevens eenvoudig met de app Kinderopvangtoeslag

Geplaatst op 3 december 2020

Ondernemers en zzp’ers hebben vaak een wisselend inkomen of variëren in het aantal kinderopvanguren per maand. Met de app Kinderopvangtoeslag kunnen zij hun gegevens eenvoudig checken en in veel gevallen ook meteen wijzigen. Dat is belangrijk, want zo krijgen ouders niet te veel en niet te weinig toeslag. Sinds de introductie van de app in juli gebruiken ruim 80.000 ouders de app al.

Veelvoorkomende veranderingen die je via de app kunt doorgeven

  • Je gaat meer of minder verdienen. Als ondernemer of zzp’er is het vaak lastiger om je jaarinkomen in te schatten. Gebruik de rekenhulp om te zien welk deel van je inkomen meetelt voor je toeslagen en maak vervolgens een schatting. Check elk kwartaal via de app of je schatting nog klopt en pas je gegevens zo nodig aan. Doe dat bijvoorbeeld op hetzelfde moment als je btw-aangifte. Tip: Heb je een toeslagpartner? Vergeet dan niet om veranderingen in het inkomen van jouw toeslagpartner ook door te geven.
  • Je neemt meer of minder opvang af. Heb je de ene maand meer en de andere maand minder opvang nodig? Schat dan in hoeveel uur je gemiddeld per maand nodig hebt. Check elk kwartaal of je schatting klopt en pas je gegevens zo nodig aan. Heb je een tijdje geen opvang nodig? Zet het aantal opvanguren op 0. Dan ontvang je tijdelijk geen kinderopvangtoeslag. Als je weer opvang en dus toeslag nodig hebt, pas je het aantal opvanguren gewoon weer aan.
  • Er gaat nog een kind naar de opvang. Je hoeft dan niet opnieuw toeslag aan te vragen via Mijn toeslagen. In plaats daarvan kun je in de app aangeven dat er nog een kind naar de opvang gaat.
  • Het uurtarief van de opvang verandert. Geef het nieuwe tarief door. Je vindt dit meestal in het contract van de opvangorganisatie.

Niet te veel, niet te weinig  

Door je gegevens regelmatig te checken en veranderingen meteen door te geven aan Belastingdienst/Toeslagen via de app Kinderopvangtoeslag of via Mijn toeslagen, ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig. En zit je tijdelijk zonder werk?  Laat het meteen weten via Mijn toeslagen. Je hebt daarna in ieder geval nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Dat geeft je de ruimte om nieuw werk te vinden. Kijk voor meer informatie op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op met Acfis.

Acfis Business Centrum RSS Feed LinkedIn
Algemene Voorwaarden. Klachtenprocedure. Privacyverklaring. Cookieverklaring.
Webdesign door Michel Kusters