Naheffingen privégebruik auto

Geplaatst op 27 mei 2011

Wie een auto van de zaak rijdt wordt geconfronteerd met een bijtelling bij zijn inkomen voor het privégebruik dat hij van de auto mag maken. De bijtelling kan achterwege blijven als de auto per jaar voor minder dan 500 km privé wordt gebruikt. Als een werknemer aan zijn werkgever een verklaring geen privégebruik overhandigt, hoeft de werkgever geen bijtelling bij het inkomen van de werknemer te doen. De belastingdienst controleert scherp op de naleving van dergelijke verklaringen. Daaruit blijkt dat ongeveer 30% van de werknemers met een verklaring geen privégebruik de 500 kilometergrens overschrijdt. Het ging in 2010 om ongeveer 9.000 werknemers. Dat heeft geleid tot een bedrag van € 15 miljoen aan boetes en nageheven belastingen. Het aantal mensen met een bijtelling voor privégebruik steeg van 685.000 in 2009 naar 720.000 in 2010.
Werknemers die vanwege overschrijding van de kilometergrens hun verklaring ‘geen privégebruik auto van de zaak’ op tijd intrekken, betalen wel de belasting over de bijtelling, maar voorkomen een boete van 100% over de belasting.
De belastingdienst blijft ook in 2011 scherp controleren op het privégebruik van de auto. Regelmatig worden controles gehouden op parkeerplaatsen van woonboulevards, pretparken en dergelijke.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op met Acfis.

Acfis Business Centrum RSS Feed LinkedIn
Algemene Voorwaarden. Klachtenprocedure. Privacyverklaring. Cookieverklaring.
Webdesign door Michel Kusters