Invoering trekkerrijbewijs per 1 juli 2015

Geplaatst op 4 juni 2015

Per 1 juli 2015 wordt voor het rijden op de openbare weg het trekkerrijbewijs ingevoerd. Dit zogenaamde T-rijbewijs moet ervoor zorgen dat er minder ongelukken gebeuren met landbouwvoertuigen. Voor het besturen van bijvoorbeeld een trekker op een akker is geen rijbewijs nodig.
Waarvoor geldt een T-rijbewijs?Het T-rijbewijs wordt ingevoerd voor landbouw- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorvoertuigen met beperkte snelheid (MMBS). Er geldt een uitzondering voor motorrijtuigen die niet breder zijn dan 1,3 meter én die aan de achterzijde geen inrichting heeft tot het koppelen van een aanhangwagen, een verwisselbare getrokken machine of een driepuntshefinrichting én die een bestemming heeft zoals in de wet wordt genoemd (bijv. een door een motor aangedreven maai-installatie of veeginstallatie).
Verkrijging T-rijbewijsHet nieuwe rijbewijs kan op de volgende manieren worden verkregen:

Iedereen die voor 1 juli 2015 een B-rijbewijs heeft behaald, krijgt bij het vernieuwen van het rijbewijs de categorie T automatisch bijgeschreven. Dit moet uiterlijk voor 1 juli 2025 gebeuren. In deze periode mag deze categorie dus een trekker besturen met alleen een B-rijbewijs.
Een trekkercertificaat kan tot 1 juli 2016 omgeruild worden voor een T-rijbewijs.
Iedereen die geboren is na 30 juni 1999 zal een examen voor een T-rijbewijs moeten afleggen.
Eisen examen T-rijbewijsHet examen voor een T-rijbewijs bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. De eisen voor deze examens zijn aanzienlijk strenger dan de eisen voor het behalen van een trekkercertificaat. Als iemand nog geen trekkercertificaat of een B-rijbewijs heeft, kan het raadzaam zijn om nog voor 1 juli 2015 een trekkercertificaat te behalen.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op met Acfis.

Acfis Business Centrum RSS Feed LinkedIn
Algemene Voorwaarden. Klachtenprocedure. Privacyverklaring. Cookieverklaring.
Webdesign door Michel Kusters