Fiets van de zaak?
Geplaatst op 9 september 2014
Wie een fiets met korting via de baas wil kopen, kan dat het beste dit jaar doen. Het kabinet wil de regeling afschaffen.
De regeling waarmee werknemers via de baas met belastingkorting een fiets kunnen kopen, verdwijnt met ingang van volgend jaar, als het aan dit kabinet ligt. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) schreef aan de Tweede Kamer dat hij de zogeheten werkkostenregeling wil versimpelen.
In zo’n werkkostenregeling staan de spelregels voor het geven van belastingvrije vergoedingen, zoals kerstpakketten. Wiebes wil met de nieuwe regeling de administratieve druk op overheid en bedrijven verlichten. Per 1 januari 2015 moet de regeling verplicht worden voor elke werkgever.
Voor bedrijven wordt het makkelijker om werknemers een mobiele telefoon of laptop van de zaak te geven. Zo hoeven werkgevers niet meer aan te tonen dat werknemers hun laptop minimaal voor 90 procent zakelijk gebruiken. De populaire ‘bedrijfsfiets’ moet hiervoor wijken. Die is volgens branchevereniging Bovag goed voor 20 procent van de verkochte fietsen.
Het plan kan na Prinsjesdag nog sneuvelen in de Tweede Kamer, maar werknemers die nog voordelig een fiets willen kopen en het zekere voor het onzekere willen nemen, kunnen dat het
beste nog dit jaar doen.
De fietsplannen zijn financieel aantrekkelijk, omdat werknemers via hun werkgever de kosten van een fiets kunnen aftrekken van hun brutoloon. De fiets wordt dus deels betaald met geld dat anders naar de fiscus gaat: iemand die in de hoogste belastingschijf valt, van 52 procent, betaalt 48 procent van de tweewieler zelf. Dat scheelt op een fiets van 600 euro liefst 312 euro.
Werknemers van bedrijven die een fietsplan hebben, kunnen eens per drie kalenderjaren fiscaal voordelig een fiets kopen. Er gelden wel enkele voorwaarden. Zo moet de tweewieler ten minste op de helft van de werkdagen worden gebruikt. Dat kan voor het gehele woon-werkverkeer zijn, of voor een gedeelte ervan. Bijvoorbeeld om van huis naar het treinstation of de carpoolplek te fietsen.
Het fiscale voordeel geldt voor fietsen tot 749 euro. Is de fiets duurder? Dan moet het bedrag boven de 749 euro betaald worden zonder belastingaftrek. Werknemers mogen daarnaast elke drie jaar maximaal 246 euro uitgeven aan accessoires en onderhoud. Een diefstalverzekering is ook aftrekbaar.
Voorbeeld: iemand die in de belastingschijf van 42 procent valt, wil via zijn baas een fiets aanschaffen van 1.000 euro. Hij krijgt 42 procent aftrek over de eerste 749 euro, maar niet over de 251 euro die de fiets meer kost. Na belastingaftrek kost de fiets 685 euro. Hij neemt geen fietsverzekering, maar wel een goed slot, fietstassen en een setje lichten van bij elkaar 70 euro. Die kosten na aftrek net geen 41 euro.
Een ‘bedrijfsfiets’ kan op de valreep dus nog een flinke besparing opleveren. Bovendien scheelt het dure benzine of een kaartje voor het openbaar vervoer.
Meer weten?
Neem vrijblijvend contact op met Acfis.
Kamerbrief over Wet minimumloon » « Verruimde vrijstelling voor schenkingen wordt niet...