Een boete is een belasting wegens fout gedrag. Belasting is een boete wegens goed gedrag.

Geplaatst op 8 januari 2015

Het hierboven opgenomen motto, geleend van een anoniem gebleven, maar desondanks filosofisch aangelegd persoon, zet de zaken even op scherp. Een prikkelende stelling is het inderdaad, maar zonder al te veel juridisch verantwoord fundament.

De alledaagse praktijk van de belastingheffing kan echter gemakkelijk voeding geven aan het gevoel van de belastingbetaler dat hij het slachtoffer is. Al snel wordt dan – ook onder invloed van de media – gedacht dat de Belastingdienst uitmaakt hoeveel u moet betalen. Dat is natuurlijk niet zo.

Uw inspecteur bepaalt niet hoe de belastingwet eruitziet. Hij voert die alleen maar uit.

Zo is het feit dat u over uw spaargeld in box 3 30% belasting betaalt over een fictief rendement van 4% op uw banktegoed, niet een beslissing van de inspecteur. Nee, dat staat in de wet, en die is vijftien jaar geleden gemaakt, toen de maatschappelijke en financiële omstandigheden anders waren dan nu.

Intussen zult u niet de enige zijn die in de laatste maanden van 2014 van de bank heeft vernomen dat de rente over uw spaartegoed nog maar 1,2% of minder bedraagt. Rendement van en belastingheffing over uw spaargeld zijn daarmee op hetzelfde bedrag of lager gekomen.

Het wachten is op de bank die de reclameslogan ‘Als u bij ons spaart, betalen wij uw belasting!’ uitbrengt.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op met Acfis.

Acfis Business Centrum RSS Feed LinkedIn
Algemene Voorwaarden. Klachtenprocedure. Privacyverklaring. Cookieverklaring.
Webdesign door Michel Kusters